5 tips der gør dine samtaler mere effektive
Hver dag i langt de fleste professionelle samtaler, sker der ting, som gør det svært at opnå resultater.
Det kan være:
At samtalen bevæger sig for hurtigt frem.
At personen i samtalen har en forståelse af, at det er den professionelle, der er ansvarlig for, om forandringen lykkes.
At den anden person i samtalen slet ikke gider at være der.
At der er så mange fakta, der skal være på plads, at det bliver svært rigtigt at lytte.
Men sådan behøver det ikke at være.
Her får du 5 tips fra Den Motiverende Samtale, der allerede i dag gør dine professionelle samtaler endnu mere effektive – og behageligere for dig at gennemføre.
- Brug tidligt i samtalen fem minutter på at forstå det dilemma, som personen har.
- Giv plads til begge sider af ambivalensen – især i starten af samtalen.
- Husk på, at det virker langt bedre i forhold til forandring, hvis det er personen selv, der taler FOR forandring.
- Prøv at holde igen med de gode råd og løsninger.
- Hvis du bare MÅ af med en løsning eller et råd, så prøv at spørge først, om personen er interesseret i det (og respekter svaret).
1. Brug tidligt i samtalen fem minutter på at forstå personens dilemma
Når du investerer en smule tid i at forstå personens dilemma, så signalerer du, at du er interesseret i at lytte og forstå. Det giver personen lyst til at være i og bidrage til samtalen. Det bliver også behageligere for dig at være i samtalen, hvis fokus på målet får lov at hvile i et øjeblik.
2. Giv plads til begge sider af ambivalensen
Når du forsøger at forstå personens dilemma, giver du også automatisk plads til begge sider af personens ambivalens. Og det kan du forsætte med hele samtalen igennem. At vise, at du anerkender, at begge sider af ambivalensen har indflydelse på personen. At du ikke blot afviser alle de grunde, der er til ikke at lave en forandring. På den måde får du givet personen plads til, at han eller hun roligt også kan tale om den side af ambivalensen, der taler FOR forandring. Hvis du underkender den ene side, vil personen nemlig blot begynde at forklare og forsvare den side endnu mere.
3. Husk på at det er langt mere effektivt i forhold til forandring, hvis det er personen selv, der taler FOR forandring
Forskning og erfaring viser, at hvis du vil hjælpe et menneske med at lave en forandring, så skal du lade personen selv sige de ting, der taler FOR at lave en forandring. Det er ikke dig, der skal forsøge at overtale eller liste op, hvorfor det kunne være en god idé at lave en forandring. Det giver en helt anden ro til dig i samtalen også, når du ikke hele tiden skal sidde og finde gode grunde til, hvorfor en forandring kunne være godt.
4. Prøv at holde igen med de gode råd og løsninger
Hvis du kommer med gode råd og løsninger, får du blandt andet signaleret til personen, at du ved bedst. At det er dig, der er ekspert, og at personen nok ikke kan klare det på egen hånd. Det er trods alt ham eller hende, der er ekspert på sit eget liv og ved, hvad der vil fungere, og hvad der ikke vil. Din opgave er at hjælpe personen med selv at finde de svar, som passer allerbedst til ham eller hende. På den måde slipper du også for rollen som den professionelle, der har alt ansvaret for, at forandringen kommer til at ske.
5. Hvis du bare MÅ af med en løsning eller et råd, så prøv at spørge først, om personen er interesseret i at du giver det (og respekter svaret)
Når du spørger om lov, så signalerer du, at du ved, at det højst sandsynligt ikke er dig, der ved bedst. At det er helt op til personen, om han eller hun er interesseret i din mening. Det øger samarbejdsfølelsen i samtalen. Når du spørger om lov, undgår du at skævvride magtpositionerne i samtalen.
Det er nogle af de tips, som du kan bruge fra Den Motiverende Samtale, hvis du ønsker at få bedre resultater af dine samtaler.
Der er selvfølgelig meget mere i Den Motiverende Samtale, og det kan tage tid og øvelse at lære det, men med indføring af disse fem tips, vil du komme langt.
På mine kurser i Den Motiverende Samtale dykker vi endnu længere ned i de enkelte redskaber, og ser på hvordan vi får holdt nogle anderledes samtaler – og hvorfor det egentlig er, at det virker. Du kan læse mere om kurserne på min hjemmeside.
Lige nu udbyder jeg åbne kurser, hvor der kommer professionelle fra mange forskellige organisationer – det plejer at være SÅ godt. ????
Og så må du ellers bare have rigtig god fornøjelse med samtaler, hvor du kan lægge ansvaret lidt væk og alligevel få de resultater, du som professionel brænder for.
Jeg ønsker dig rigtig meget held og lykke med det.
Malene Andersen